Staking vlucht geannuleerd

Vlucht geannuleerd door staking. Heb ik recht op compensatie?

Een staking klinkt tegenwoordig wat onwaarschijnlijk, maar in de luchtvaart dreigen ze er maar al te graag mee. De werkomstandigheden in de luchtvaart worden door vakbonden nogal eens aan de tand gevoelt en dat leidt regelmatig tot stakingen. Mogelijk is jouw vlucht komen te vervallen door een staking. Er zijn twee scenario’s die bepalen of je recht hebt op compensatie

Staking personeel airline – JA!

Wanneer er een staking van het eigen personeel van de luchtvaartmaatschappij plaatsvindt, heb je recht op compensatie. Het zit zo: de staking wordt in veel gevallen op tijd aangekondigd (tenzij het een wildcat strike action is, waarbij er onaangekondigd vaak illegaal wordt gestaakt), dus de luchtvaartmaatschappij werd geacht om zich hierop voor te bereiden. Het is dus haar verantwoordelijkheid om haar passagiers alsnog goed van dienst te zien. Doen ze dat niet en annuleren ze je vlucht, dan heb je recht op compensatie. YES! Let wel even op voordat je te vroeg juicht, want er zijn een paar uitzonderingen. Ben je meer dan twee weken voor vertrek geïnformeerd over je schemawijziging, dan heb je geen recht op compensatie. Is dit binnen de twee weken gebeurd, dan heb je recht op compensatie die kan oplopen tot €600,- per persoon (afhankelijk van de afstand van de vlucht).

Staking personeel luchthaven – Nee.

Vindt er een staking plaats van bijvoorbeeld de luchtverkeersleiding, grondpersoneel of ander personeel op de luchthaven, dan heb je geen recht op compensatie. Dit soort situaties liggen buiten de invloedssfeer van de luchtvaartmaatschappij en zij kan hier dus niet verantwoordelijk voor worden gehouden. Wel is het de taak van de luchtvaartmaatschappij om je een nieuwe vlucht aan te bieden zodat je alsnog op je bestemming terechtkomt.

Is je vlucht geannuleerd vanwege een staking en denk je recht te hebben op compensatie? Bekijk ons overzicht van Nederlands beste Vlucht Claim Services en dien een claim in.

Ga naar Keuzehulp

Similar Posts