VLIEGTUIG BESCHADIGD DOOR HAGEL

Austrian Airlines vliegtuig beschadigd door hagel

Vlucht OS 434 van Austrian Airlines heeft op 9 juni 2024 forse schade opgelopen nadat het in een onverwachte hagelstorm terecht is gekomen. De hagel heeft de ramen van de cockpit beschadigd en een deel van de neus die op het toestel zat vernielt. De piloten hebben een noodmelding gemaakt en het vliegtuig daarna veilig op de grond gezet. Er zijn geen passagiers of leden van het cabinepersoneel gewond geraakt bij het incident.

Hoe heeft het vliegtuig schade opgelopen?

Het toestel van de Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij Austrian Airlines dat op 9 juni 2024 van Mallorca naar Wenen vloog, is in een hagelstorm beland. Het vliegtuig is 20 minuten voor de landing in de hagelstorm terechtgekomen doordat het noodweer niet op de weerradar zichtbaar zou zijn geweest. Doordat het vliegtuig met een snelheid, die oploopt tot wel 700 km/u, door de hagel is heen gevlogen maakte de hagelstenen met vergelijkbare snelheden contact met het vliegtuig.

Is het vliegtuig veilig geland?

De piloten van het toestel hebben direct een noodmelding gemaakt van de situatie naar de luchtverkeerleiding van luchthaven Wenen. Door de noodmelding heeft het toestel voorrang gekregen met landen. De piloten hebben het vliegtuig blindelings geland door gebruik te maken van het navigatiesysteem, de radar en andere technische hulpmiddelen.

Wat is de schade aan het vliegtuig?

De ramen van de cockpit zijn gebroken en de neus van het Airbus vliegtuig is deels losgekomen. Hoewel de hagelstenen niet door het glas zijn gebroken is het raam wel helemaal verbrijzeld waardoor de piloten geen zicht meer hadden. Ondanks dat vliegtuigen gemaakt zijn om door storm heen te vliegen is door de buitengewone kracht van de hagelbui het voorste deel van de neus van het vliegtuig eraf geslagen. De forse schade van de beschadigde ramen en kapotte neus zijn samen goed voor meer dan een ton aan schade.

austrian airlines hagelstorm

Wat zijn de gevolgen voor de passagiers van de vlucht?

Er zijn geen passagiers of cabinepersoneel gewond geraakt door het incident, ze zijn er met de schrik vanaf gekomen. Tijdens de storm zijn er enkele angstkreten van passagiers waargenomen. De volgende vlucht, die de Airbus van de Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij Austrian Airlines zou vliegen, is geannuleerd.

Rechten bij een buitengewone omstandigheid

Doordat het toestel in een onverwachtste hagelstorm terecht is gekomen valt de veroorzaakte vertraging onder een buitengewone omstandigheid waar geen financiële vergoeding tegenover staat. Wel is Austrian Airlines verplicht een vervangende vlucht te regelen en de reizigers tussentijdse verzorging te bieden.

Similar Posts