vlucht omgeboekt

Vlucht omgeboekt: Compensatie en rechten bij omboeking

Als een luchtvaartmaatschappij je vlucht omboekt, maak je mogelijk aanspraak op een vergoeding van maximaal €600. Een omboeking herken je bijvoorbeeld door een wijziging van het vluchtnummer of aankomstpunt. Bij een vertraging als gevolg van een omboeking is het belangrijk om een claim in te dienen. Wil je weten hoe je een claim indient bij vertraging door omboeking of zelf een vlucht omboekt, lees dan verder.

Waarom wordt een vlucht omgeboekt?

In het geval dat een luchtvaartmaatschappij een vlucht omboekt is dat omdat de oorspronkelijke vlucht niet meer kan worden uitgevoerd. De tickethouder kan beslissen om de vlucht om te boeken wanneer de reisplannen veranderen. Bij een omboeking wordt de oorspronkelijke vlucht geannuleerd, dit herken je bijvoorbeeld aan wijziging van het vluchtnummer.

Voorbeelden van een omgeboekte vlucht

Als een luchtvaartmaatschappij jouw vlucht omboekt krijg je hier altijd melding over waarin je een verandering van gegevens kan zien die aanduiden dat het om een omboeking v

Een omboeking kan je herkennen aan de volgende punten:

  • Wijziging van vluchtnummer
  • Ander vertrek- en/of aankomstpunt
  • Een overstap toegevoegd
  • Vluchttijden zijn veranderd
Vlucht omgeboekt resulteert in wachttijd

Vlucht omgeboekt door luchtvaartmaatschappij

Als een vlucht is omgeboekt door de luchtvaartmaatschappij en je daardoor vertraging oploopt, heb je recht op een vergoeding die kan oplopen tot maximaal €600. Bij een omgeboekte vlucht is de luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk voor de uitkering van de compensatie. Is er sprake van een buitengewone omstandigheid zoals een heftige storm, dan heeft een luchtvaartmaatschappij het recht om een vlucht om te boeken.

In de onderstaande tabel controleer je of je recht op compensatie hebt:

Oorspronkelijke vluchtafstand
Verschil tussen oorspronkelijke en huidige aankomsttijd
Vergoeding
< 1500 km
2 uur
€ 125,-
< 1500 km
> 2 uur
€ 250,-
1500 km – 3500 km
tot 3 uur
€ 200,-
1500 km – 3500 km
> 3 uur
€ 400,-
> 3500 km
tot 4 uur
€ 300,-
> 3500 km
> 4 uur
€ 600,-

Zelf een vlucht omgeboekt

In de meeste gevallen krijg je bij het boeken van de vlucht de optie om tegen extra betaling een flexibel ticket aan te schaffen. Met dit flexibele ticket kun je op een later tijdstip aanpassingen maken in vluchttijden en bestemming.

Als je geen flexibel ticket hebt, is het nog steeds mogelijk om een omboeking te maken. Hiervoor moet je contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij. In dit geval zijn hier vaak extra kosten aan gebonden die per luchtvaartmaatschappij verschillen.

Claim indienen bij omboeking

Heeft de luchtvaartmaatschappij jouw vlucht omgeboekt en loop je daardoor vertraging op, dan moet je een claim indienen. Het indienen van een claim gaat het makkelijkste met een vlucht claim service. Deze claim services helpen passagiers bij het aanvechten van je claim. Met de vlucht claim service vergelijker controleer je welke claim service het beste bij jou past.