Vlucht gemist

Aansluitende vlucht gemist, wat zijn mijn rechten?

Het komt soms voor dat je vlucht vertraging heeft en je hierdoor je aansluitende vlucht hebt gemist. Als je vlucht meer dan 3 uur vertraagd is, dus 3 uur later aankomt op je eindbestemming, dan heb je mogelijk recht op een vergoeding. Naast de compensatie voor vertraging heb je mogelijk ook andere rechten bij het missen van je aansluitende vlucht.

Rechten bij een gemiste aansluitende vlucht

In het geval dat je de aansluitende vlucht mist door een vertraging, kan je je melden bij de balie van de luchtvaartmaatschappij. De luchtvaartmaatschappij is volgens EG 261/2004 verantwoordelijk om een vervangende vlucht te regelen. Indien er geen mogelijkheid is om een vlucht te regelen naar de eindbestemming, moet de luchtvaartmaatschappij een vlucht aanbieden die terug vliegt naar je vertrekpunt. 

Indien je vervangende vlucht pas de volgende dag gaat is de luchtvaartmaatschappij verplicht om een accommodatie en vervoer te regelen. Ook heeft u recht op verzorging, denk hierbij aan eten en drinken. 

Vaak geven luchtvaartmaatschappijen een voucher. Mocht het zijn dat je geen voucher hebt ontvangen, dan kan je ook de rekeningen vragen en later het geld terugvragen bij de luchtvaartmaatschappij. Let op dat je alle rekeningen bewaart als bewijs. 

Bekijk hier wat je rechten zijn bij een vertraagde, geannuleerde, overboekte of geweigerde vlucht.

Aansluitende vlucht gemist

Vlucht gemist compensatie

Als je door een vertraagde vlucht je aansluitend vlucht mist heb je mogelijk recht op compensatie. Indien je vlucht meer dan 3 uur later op de eindbestemming komt heb je recht op een vergoeding tot € 600,- per persoon. 

Let er wel op dat je vliegt met een luchtvaartmaatschappij uit de Europese Unie of dat je vliegt vanuit de EU naar een land buiten de EU. Ook moet de moeten beide vluchten in 1 boeking zitten. 

De vergoeding wordt berekend aan de hand van de vlucht afstand.  

Vluchtbestemming binnen de Europese Unie

–   Een vergoeding van € 250,- bij een vlucht <1500 km

–   Een vergoeding van € 400,- bij een vlucht >1500 km

Vluchtbestemming buiten de Europese Unie

–   Een vergoeding van € 250,- bij een vlucht <1500 km

–   Een vergoeding van € 400,- bij een vlucht van 1500 km – 3500 km

–   Een vergoeding van € 600,- bij een vlucht >1500 km

Als je te maken hebt met een vertraging tussen de 3 en 4 uur en een afstand van meer dan 3500 km, dan heb je recht op 50% van de compensatie.

Wil je weten bij welke vlucht claim service je het beste een claim kan indienen? Dan kan dat. Vergelijk hier alle vlucht claim services.

Buitengewone omstandigheden

In sommige gevallen kan de luchtvaartmaatschappij niets doen aan de vertraging. Zo een geval noemen we buitengewone omstandigheden. Voorbeelden van buitengewone omstandigheden zijn weersomstandigheden zoals hevige storm, stakingen van luchthavenpersoneel, politiek onrust, beveiligings- en veiligheidsrisico’s. 

In het geval van buitengewone omstandigheden heb je dus geen recht op compensatie bij vertraging. 

Mijn koffer is vertraagd door de gemiste aansluiting, wat nu?

De kans dat je koffer niet op tijd is bij een gemiste aansluiting is best groot. Je bagage staat vaak nog op de luchthaven van je tussenstop. Indien je je koffer niet ziet op de bagageband dan moet je dat zo snel mogelijk melden bij de “Lost and found” -balie.

Mocht het zo zijn dat je bagage er pas na een dag is dan mag je spullen met een hoge prioriteit aanschaffen op de kosten van de luchtvaartmaatschappij. Voorbeelden van spullen met een hoge prioriteit zijn: tandenborstel, kleding enzovoort. 

Gerelateerde artikelen

Bagage claim

Bagage kwijt of vertraagd?

Helaas is de kans dat je bagage kwijt of vertraagd is groot. Dagelijks raken er ongeveer 60.000 koffers kwijt. Natuurlijk heb je als vliegtuigpassagier rechten. Binnen Europa staan de rechten vastgelegd in de Verordening 889/2002. Wat moet ik doen als mijn koffer kwijt is? Indien je koffer niet te vinden is op de bagageband, dan…
Lees meer
Coronavirus en reizen

Vakantie annuleren corona: dit zijn je rechten

Ben je van plan om te reizen tijdens de coronacrisis? Of is je reis geannuleerd door het coronavirus en wil je weten wat je rechten zijn? Lees hier alles over coronavirus en reizen.  Reisadvies Voordat je op vakantie gaat naar het buitenland, is het erg belangrijk om het reisadvies te checken. Hierin wordt aangegeven of…
Lees meer