Vlucht gemist

Door vertraging aansluitende vlucht gemist, wat zijn mijn rechten?

Het komt soms voor dat je vlucht vertraging heeft en je hierdoor je aansluitende vlucht hebt gemist. Als je vlucht meer dan 3 uur vertraagd is, dus 3 uur later aankomt op je eindbestemming, dan heb je mogelijk recht op een vergoeding. Naast de compensatie voor vertraging heb je mogelijk ook andere rechten bij het missen van je aansluitende vlucht. Wat te doen bij door vertraging aansluitende vlucht gemist?

Rechten bij een gemiste aansluitende vlucht

In het geval dat je de aansluitende vlucht mist door een vertraging, kan je je melden bij de balie van de luchtvaartmaatschappij. De luchtvaartmaatschappij is volgens EG 261/2004 verantwoordelijk om een vervangende vlucht te regelen. Indien er geen mogelijkheid is om een vlucht te regelen naar de eindbestemming, moet de luchtvaartmaatschappij een vlucht aanbieden die terug vliegt naar je vertrekpunt. 

Indien je vervangende vlucht pas de volgende dag gaat is de luchtvaartmaatschappij verplicht om een accommodatie en vervoer te regelen. Ook heeft u recht op verzorging, denk hierbij aan eten en drinken. 

Vaak geven luchtvaartmaatschappijen een voucher. Mocht het zijn dat je geen voucher hebt ontvangen, dan kan je ook de rekeningen vragen en later het geld terugvragen bij de luchtvaartmaatschappij. Let op dat je alle rekeningen bewaart als bewijs. 

Bekijk hier wat je rechten zijn bij een vertraagde, geannuleerde, overboekte of geweigerde vlucht.

Door vertraging aansluitende vlucht gemist

Vlucht gemist compensatie bij vertraging aansluitende vlucht

Als je door een vertraagde vlucht je aansluitend vlucht mist heb je mogelijk recht op compensatie. Indien je vlucht meer dan 3 uur later op de eindbestemming komt heb je recht op een vergoeding tot € 600,- per persoon. 

Let er wel op dat je vliegt met een luchtvaartmaatschappij uit de Europese Unie of dat je vliegt vanuit de EU naar een land buiten de EU. Ook moet de moeten beide vluchten in 1 boeking zitten. Check dus goed vanuit waar je vliegt als je door vertraging aansluitende vlucht gemist hebt.

De vergoeding wordt berekend aan de hand van de vlucht afstand.  

Vluchtbestemming binnen de Europese Unie

–   Een vergoeding van € 250,- bij een vlucht <1500 km

–   Een vergoeding van € 400,- bij een vlucht >1500 km

Vluchtbestemming buiten de Europese Unie

–   Een vergoeding van € 250,- bij een vlucht <1500 km

–   Een vergoeding van € 400,- bij een vlucht van 1500 km – 3500 km

–   Een vergoeding van € 600,- bij een vlucht >1500 km

Als je te maken hebt met een vertraging tussen de 3 en 4 uur en een afstand van meer dan 3500 km, dan heb je recht op 50% van de compensatie.

Wil je weten bij welke vlucht claim service je het beste een claim kan indienen? Dan kan dat. Vergelijk hier alle vlucht claim services.

Buitengewone omstandigheden en gemiste aansluitende vluchten

In sommige gevallen kan de luchtvaartmaatschappij niets doen aan de vertraging. Zo een geval noemen we buitengewone omstandigheden. Voorbeelden van buitengewone omstandigheden zijn weersomstandigheden zoals hevige storm, stakingen van luchthavenpersoneel, politiek onrust, beveiligings- en veiligheidsrisico’s. 

In het geval van buitengewone omstandigheden heb je dus geen recht op compensatie bij vertraging. 

Mijn koffer is vertraagd door de gemiste aansluiting, wat nu?

De kans dat je koffer niet op tijd is bij een gemiste aansluiting is best groot. Je bagage staat vaak nog op de luchthaven van je tussenstop. Indien je je koffer niet ziet op de bagageband dan moet je dat zo snel mogelijk melden bij de “Lost and found” -balie.

Mocht het zo zijn dat je bagage er pas na een dag is dan mag je spullen met een hoge prioriteit aanschaffen op de kosten van de luchtvaartmaatschappij. Voorbeelden van spullen met een hoge prioriteit zijn: tandenborstel, kleding enzovoort. 

Gerelateerde artikelen

vlucht gemist

Vlucht gemist: wat nu?

Vlucht gemist? Het kan natuurlijk iedereen weleens gebeuren. Soms is het mogelijk om overgeboekt te worden op een vervangende vlucht of om een nieuw ticket te kopen voor een nieuwe vlucht. Het verschilt per luchtvaartmaatschappij hoe reisaanbieders hiermee omgaan. Gemiste vlucht, wat zijn mijn rechten? Als je een vlucht mist is het belangrijk om je…
Lees meer
vlucht gewijzigd

Vlucht gewijzigd? Kan dat zomaar en wat zijn mijn rechten?

Vlucht gewijzigd? Wat kan je nu doen? Het gebeurt vaak dat vluchttijden wijzigen. In sommige gevallen heb je recht op een vergoeding bij een wijziging door je luchtvaartmaatschappij. Wij hebben voor je onderzocht wat je rechten zijn, wat je kan doen bij een gewijzigde vlucht en wat er mogelijk is bij het krijgen van een…
Lees meer