Vlucht overboekt

Vlucht overboekt: dit zijn je rechten

Word je geweigerd om in te stappen omdat je vlucht overboekt is? Dan heb je mogelijk recht op compensatie. Lees hier meer over de rechten bij overboeking en hoe hoog de mogelijke vergoeding is.

Vlucht overboekt

Soms gebeurt het dat een luchtvaartmaatschappij meer tickets en plaatsen verkoopt dan dat er daadwerkelijk beschikbaar zijn. Dit kan ook gebeuren doordat de luchtvaartmaatschappij een verkeerde schatting maakt van passagiers die wel of niet komen opdagen. Als zij dus een fout maken, dan kan het zijn dat je geweigerd wordt om in te stappen.

Overboekte vlucht tijdens reis

Je rechten bij een overboekte vlucht

Als je te maken hebt met een overboekte vlucht, dan heb je mogelijk recht op compensatie. De voorwaarden om recht te hebben op een vergoeding zijn:

 • Je hebt je op tijd gemeld bij de incheckbalie
 • Er is geen wettige reden om je te weigeren bij het instappen. In sommige gevallen mag een luchtvaartmaatschappij je wel weigeren dat zijn:

  – Je meld je niet op tijd bij een incheckbalie
  – Je misdraagt je
  – Geen geldige documenten bij
  – Gezondheidsredenen
 • Je met een vertraging van 3 of meer uur aankomt op de eindbestemming

Indien je niet mee kunt op je oorspronkelijke vlucht wordt er vaak een geldbedrag aangeboden door de luchtvaartmaatschappij. Neem dit niet aan zonder je rechten te kennen. Door het aannemen van het geldbedrag neem je mogelijk afstand van je rechten.

Bekijk hier wat je rechten zijn bij een vertraagde, geannuleerde, geweigerde of gemiste vlucht.

Mogelijke compensatie vlucht overboekt

De compensatie wordt berekend aan de hand van de vluchtafstand en de duur van de vertraging. Hieronder is een tabel te zien met de bijbehorende compensatie.

VluchtafstandVertragingCompensatie
< 1500 kmtot 2 uur€ 125,-
< 1500 km> 2 uur€ 250,-
1500 km – 3500 kmtot 3 uur€ 200,-
1500 km – 3500 km> 3 uur€ 400,-
> 3500 kmtot 4 uur€ 300,-
> 3500 km> 4 uur€ 600,-

Let op dat je alleen in aanmerking komt voor een vergoeding als:

 • Je vertrekt van een EU-luchthaven
 • Naar een EU-land vliegt en een luchtvaartmaatschappij uit de EU
 • Vliegt met een EU-luchtvaartmaatschappij
 • Vliegt met een overstap vanuit de EU naar een bestemming buite de EU en je vertraging oploopt door een gemiste aansluiting buiten de EU

Wil je weten bij welke vlucht claim service je het beste een claim kan indienen? Dan kan dat. Vergelijk hier alle vlucht claim services.

Gerelateerde artikelen

vlucht gemist

Vlucht gemist: wat nu?

Vlucht gemist? Het kan natuurlijk iedereen weleens gebeuren. Soms is het mogelijk om overgeboekt te worden op een vervangende vlucht of om een nieuw ticket te kopen voor een nieuwe vlucht. Het verschilt per luchtvaartmaatschappij hoe reisaanbieders hiermee omgaan. Gemiste vlucht, wat zijn mijn rechten? Als je een vlucht mist is het belangrijk om je…
Lees meer
vlucht gewijzigd

Vlucht gewijzigd? Kan dat zomaar en wat zijn mijn rechten?

Vlucht gewijzigd? Wat kan je nu doen? Het gebeurt vaak dat vluchttijden wijzigen. In sommige gevallen heb je recht op een vergoeding bij een wijziging door je luchtvaartmaatschappij. Wij hebben voor je onderzocht wat je rechten zijn, wat je kan doen bij een gewijzigde vlucht en wat er mogelijk is bij het krijgen van een…
Lees meer