lufthansa staking vlag

Lufthansa staking: waarom staakt deze maatschappij zo vaak?

Het personeel van de luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft in 2024 al twee keer gestaakt. De Duitse vakbond Verdi is het niet eens met het loon en de cao voor het personeel van Lufthansa. Als je vertraging oploopt of je vlucht uitvalt door een staking van Lufthansa, heb je recht op een vergoeding die kan oplopen tot €600. In dit artikel lees je alles over de oorzaak van de stakingen en hoe je een claim kan indienen.

Waarom staakt het personeel?

Het grond- en cabinepersoneel van Lufthansa staakt, omdat ze niet uitkomen met onderhandeling voor de cao. Het personeel eist hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden. Alle stakingen worden door vakbonden zoals Verdi uitgevoerd.

Vakbond Verdi

De Duitse vakbond Verdi heeft 2 miljoen leden uit meer dan duizend beroepen. De vakbond organiseert stakingen en bemiddeld tijdens onderhandelingen tussen grote werkgevers en het personeel. De vakbond strijdt namens het personeel van Lufthansa voor betere arbeidsvoorwaarden en salarisverhogingen.

Lufthansa staking 2024

Sinds maart 2024 zijn er al twee stakingen door het personeel van Lufthansa uitgevoerd. De luchthavens van München, Frankfurt, Düsseldorf, Hamburg, Stuttgart, Keulen, en Berlijn zijn getroffen door de stakingen.

De eerste staking was op 19 februari waarbij het grondpersoneel staakte voor een hoger loon en betere cao. Er wordt een loonsverhoging van 12,5% geëist. Ongeveer 200.000 reizigers zijn getroffen door de staking.

Na het grondpersoneel gaat het cabinepersoneel op 12 en 13 maart staken. Het cabinepersoneel eist dezelfde eisen als het grondpersoneel.

Lufthansa staking

Lufthansa staking 2023

In 2023 dreigde er een staking van de piloten over ontevredenheid over de lonen. De Duitse vakbond Verdi heeft weken met Lufthansa onderhandeld waaruit een dreiging tot staking is ontstaan. De vakbond is na lang overleg tot een akkoord gekomen met de luchtvaartmaatschappij. De afgesproken salarisverhogingen liggen tussen de 25% en 50% voor een periode van 4,5 jaar.

Gevolgen voor reizigers

Door de stakingen vallen vluchten van Lufthansa op Duitse luchthavens, zoals Berlin Brandenberg en Keulen Bonn Airport, uit. De vliegtuigen van gestaakte vluchten lopen ook vertraging op bij de eindbestemming. Passagiers krijgen te maken met het omboeken van uitgevallen vluchten. Lufthansa heeft voor de stakingen in maart aangeboden vliegtickets in te ruilen tegen treinkaarten.

Claim indienen bij staking

Is jouw vlucht door een staking van Lufthansa of andere luchtvaartmaatschappij gewijzigd, dan heb je recht op een vergoeding. Een vergoeding bij een staking kan oplopen tot €600. Om een claim in te dienen bij een vertraging of annulering maak je gebruik van een claim service. Lees hier welke vlucht claim service het beste bij jou past.  

Similar Posts