vliegtickets duurder

Vliegtickets duurder: wat beïnvloedt de ticketprijs?

De prijs van vliegtickets wordt jaarlijks beïnvloed door de vliegtaks en kerosineprijs. Ondanks de stijging van de vliegtaks gaan vliegtickets in de zomer van 2024 goedkoper zijn door de daling van de kerosineprijs. Luchtvaartmaatschappijen gebruiken zoekgedrag om de prijs van vliegtickets te verhogen. Welke invloeden de prijs van vliegtickets verhogen en hoe je het zelf kan doen lees je hier.

Waardoor stijgt de vliegprijs?

In Nederland wordt de prijs van vliegtickets beïnvloed door de kerosineprijs, vliegtaks en de marktwerking. Als de overheid besluit om de vliegbelasting te verhogen wordt vliegen duurder. Daalt de Kerosineprijs, dan worden tickets goedkoper.

Vliegtaks

In 2024 is de vliegtaks van €26,43 naar €29,05 verhoogd. Vliegtaks is belasting die je betaalt over een vliegticket. Vliegtaks is ingevoerd om de uitstoot van CO₂ te compenseren en de drempel om het vliegtuig te nemen hoger te maken. De Nederlandse vliegtaks tarieven betaal je bij elke vlucht die vanaf een Nederlandse luchthaven vertrekt.

Kerosineprijs

De fluctuerende kerosineprijs wordt doorberekend aan de consument. Stijgt de kerosineprijs dan stijgt de prijs van een vliegticket, daalt de kerosineprijs dan dalen de prijzen voor vliegtickets.

Kerosineprijzen zijn eind 2023 flink gedaald waardoor luchtvaartmaatschappijen het goedkoop hebben ingekocht. In november van 2023 was de prijs 14% goedkoper dan het jaar daarvoor.

De effecten van de goedkope kerosineprijs zijn niet direct zichtbaar. De verwachting is dat in de zomer van 2024 vliegreizen tot wel 8% goedkoper gaan worden.

kerosine prijs

Marktwerking

Zoekgedrag en cookies zijn berucht om vliegtickets duurder weer te geven op basis van je interesse. Luchtvaartmaatschappijen en boekingssites gebruiken trackingtechnologie om zoekactiviteiten bij te houden. Als in de zoekactiviteiten is terug te vinden dat je een bepaalde bestemming veel opzoekt, resulteert dit in een prijsaanpassing.

5 tips om de ticketprijs te beïnvloeden:

 1. Gebruik de incognitomodus bij het zoeken naar vluchten om te voorkomen dat websites zoekopdrachten bijhouden.
 2. Wis cookies en browsergeschiedenis regelmatig om te voorkomen dat eerdere zoekopdrachten invloed hebben op de getoonde prijzen.
 3. Vergelijk prijzen over verschillende zoekmachines, luchtvaartmaatschappijen, en boekingssites om de beste deals te vinden.
 4. Wees flexibel met reisdatums en tijden, aangezien vluchtprijzen sterk kunnen variëren afhankelijk van vraag en aanbod.
 5. Boek op het juiste moment, tijden en dagen waarop je boekt maken verschil in de prijs van vliegtickets.

Luchtvaartmaatschappijen & luchthavens

Deze partijen beïnvloeden prijzen op basis van concurrentie, operationele kosten en strategie. Uiteindelijk bepaalt de luchtvaartmaatschappij hoe duur het vliegticket wordt, maar alle invloeden van luchthavens worden doorberekend naar de consument. Hier lees je welke factoren bij luchthavens en luchtvaartmaatschappijen een rol spelen voor de prijs van vliegtickets.

Luchthavens

 1. Luchthaventarieven en heffingen: Luchthavens rekenen luchtvaartmaatschappijen verschillende kosten aan voor het gebruik van hun faciliteiten, zoals start- en landingsrechten, gateposities, en onderhoudsdiensten. Deze kosten worden doorberekend aan de passagiers in de vorm van hogere ticketprijzen.
 2. Locatie en toegankelijkheid: Luchthavens met minder toegankelijkheid of in afgelegen gebieden hebben lagere kosten en hebben daardoor lagere ticketprijzen.
 3. Concurrentie: Luchthavens met meer luchtvaartmaatschappijen en vluchten bieden lagere prijzen door concurrentie. Luchthavens met weinig concurrentie kunnen leiden tot hogere prijzen vanwege het gebrek aan alternatieven voor reizigers.

Luchtvaartmaatschappijen

 1. Bedrijfsmodel: Low-cost maatschappijen bieden over het algemeen lagere prijzen door te besparen op diensten en comfort, terwijl traditionele luchtvaartmaatschappijen hogere prijzen hanteren vanwege hun uitgebreide dienstverlening.
 2. Brandstofkosten: Schommelingen in brandstofprijzen hebben direct invloed op ticketprijzen.
 3. Vraag en aanbod: Luchtvaartmaatschappijen passen prijzen aan op basis van de vraag. Populaire routes en vluchten tijdens vakantieperiodes of evenementen zien hogere prijzen.
 4. Vluchtroutes: Directe vluchten zijn duurder dan vluchten met tussenstops.
 5. Regelgeving en belastingen: Overheidsregulering en vliegbelastingen verschillen per land en kunnen de kosten voor luchtvaartmaatschappijen verhogen, wat uiteindelijk leidt tot hogere ticketprijzen.
vliegticketprijs beïnvloeden

Similar Posts