thomas cook failliet

Het einde van Thomas Cook: wat betekent dit voor mij als reiziger?

Na 178 jaar is het over en uit voor ‘s werelds oudste reisorganisatie Thomas Cook, waar ook Neckermann onder valt. De Britse tak van het bedrijf gaat een verplicht faillissement in, waardoor vele Britse vakantiegangers moeten worden gerepatrieerd en verdere vluchtuitvoering is per direct gestaakt.

Vandaag treft de ondergang van de Britse reisorganisatie alleen al zo’n 600.000 vakantiegangers. Momenteel zijn zo’n 10.000 Nederlanders op vakantie met de reisorganisatie, op bestemmingen zoals Noord-Afrika, het Midden-Oosten en het Caribisch gebied. Het faillissement leidt tot problemen voor met name Britse vakantiegangers.

Waarom valt het doek voor Thomas Cook?

Het bedrijf had al langer te maken met een grote schuldenlast. Voor het weekeinde liet het bedrijf al weten dat het extra financiële middelen nodig had voor een reddingsplan. Daarnaast was er sprake van stijgende brandstofkosten, prijsconcurrentie en een afzwakkende economische groei. Afgelopen zondag waren er gesprekken over een eventuele noodlening. Deze zijn helaas op niks uitgelopen.

Hotels eisen geld

Sommige hotels waar Thomas Cook mee samenwerkt zetten reizigers onder druk om hun vakantie nogmaals te betalen. Zij vrezen geen geld te krijgen van Thomas Cook en proberen het bij reizigers te verhalen. Zo verklaarden Britse gasten van een resort in Tunesië tegenover Engelse media, nadat zij waren vastgezet door bewakers.

Reactie Thomas Cook Nederland

Op de website van Thomas Cook Nederland vind je de officiële reactie van de Nederlandse tak na het niet lukken van herkapitalisatie van de Thomas Cook Group. Op de vraag of reizen van vandaag of later nog doorgaan, antwoordt Thomas Cook Nederland het volgende:

Vandaag: Houd onze website in de gaten, hier zullen wij onze klanten zo goed mogelijk informeren. Indien er meer informatie is zullen we deze met je delen.

Later: Houd onze website in de gaten, hier zullen wij onze klanten zo goed mogelijk informeren. Wacht de berichten af.

Wat gebeurt er met Thomas Cook Nederland?

Het lot van Thomas Cook Nederland en België hangt af van Thomas Cook Duitsland. Er is nog stille hoop dat deze landen een doorstart kunnen maken en daarom is er nog geen faillissement aangevraagd voor deze vennootschappen. Echter is het sinds vanochtend niet meer mogelijk om nieuwe reizen via de website van Thomas Cook Nederland te boeken. Volgens de woordvoerster van de Nederlandse tak is een faillissement op korte termijn niet uitgesloten. “Uit voorzichtigheid en in afwachting van meer duidelijkheid nemen we geen nieuwe klanten meer aan”.

Reizigers die nu op pad zijn met Thomas Cook Nederland of Neckermann kunnen hun reis zonder zorgen voortzetten, ook wanneer de Nederlandse tak failliet gaat. In het geval van een faillissement krijgen de Nederlanders die nog een reis hebben geboekt hun geld terug of wordt de reis omgeboekt.

Moet ik vrezen voor mijn vlucht met Condor?

Condor, de Duitse vakantievlieger van Thomas Cook, blijft ook na het faillissement vliegen. De luchtvaartmaatschappij benadrukt dat het al vele jaren winstgevend is. Daarnaast buigt Berlijn zich momenteel over een gegarandeerde lening door de Duitse staat, om eventuele problemen na het vallen van het moederbedrijft te voorkomen.

Wat betekent dit voor luchtvaartmaatschappijen in Nederland en België?

In Nederland werkten Thomas Cook en Neckermann voornamelijk samen met Transavia. Hoewel deze luchtvaartmaatschappij minder afhankelijk is geworden van chartervluchten en zich voornamelijk richt op lijnvluchten, zou het wegvallen van Thomas Cook een gevoelige klap zijn voor Transavia. De woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij zegt dat het bedrijf de situatie nauwlettend in de gaten houdt, maar vooralsnog de reizigers gewoon nog vervoert”. Ook KLM wil nog niet voorbarig reageren op het wel of niet verdwijnen van Thomas Cook Nederland.

Wat betekent dit voor mijn reis met Neckermann?

Dankzij de SGR, Stichting Garantiefonds Reisgelden, blijven vliegtickets van Nederlanders geldig. Dit geldt voor alle boekingen, ongeacht de bestemming of hoogte van de reissom. Losse vliegtickets die zijn geboekt bij een SGR-deelnemer vallen overigens niet onder deze garantieregeling, net als lijndiensten en charters.

Heb je zelf direct via Neckermann.nl een Neckermann reis geboekt?
Neckermann werkt samen met Expedia. Heb je jouw reis bij Expedia geboekt? Dan ondervind je geen problemen en gaat de reis gewoon door.

Heb je via een reisagent of reisbureau een Thomas Cook reis geboekt?
Neem dan contact op met je reisbureau of reisagent.

Heb ik recht op compensatie?

Wil je weten of jij mogelijk recht hebt op compensatie voor jouw verstoorde vlucht? Check onze keuzehulp en laat daarna je vlucht gratis en vrijblijvend controleren door één van onze partners.

Ga naar Keuzehulp

Similar Posts